Was mich bewegt

In 2024 is het vijftig jaar geleden dat de componist Frank Martin overleed. Reden voor ons om samen met Kamerkoor Decamerone uit Utrecht (waar onze dirigent Elske te Lindert ook dirigeert) zijn prachtige Messe pour double chœur a cappella op het programma te zetten. Deze mis is een van de mooiste onbegeleide koorwerken van de twintigste eeuw. Hiernaast hoort u werken van o.a. Lauridsen en Hindemith. Ook zal “Klankstad” klinken, een stuk dat naar aanleiding van de coronaperiode voor het DVE is geschreven door de toenmalige stadsdichter Johanneke ter Stege en organist en componist Hayo Boerema.

We geven dit concert twee keer: op zondag 27 oktober om 15:00 uur in de Bergkerk in Deventer en op zondag 10 november om 15:30 uur in de Dominicuskerk in Utrecht.

De toegangsprijs is €20,- (regulier) of €17,50 (Vrienden van het DVE, CJP, U-pas en studenten). Bij de ingang van de kerk krijgt u een gratis programmaboekje.

Kaartjes voor het concert in Deventer koopt u hier, voor kaartjes voor het concert in Utrecht klikt u hier.

Achtergrond

Martin schreef deze veeleisende mis als een ‘aangelegenheid tussen God en hem’. Toen het werk voltooid was borg hij het dan ook op in een bureaula, om het er pas veertig jaar later weer uit te halen. Sindsdien is de mis niet meer weg te denken uit het koorrepertoire.

De kunstenaar die niet uit een behoefte aan bekendheid of complimenten werkt, maar alleen voor zichzelf – je zou het de meest pure vorm van kunst kunnen noemen. We combineren de mis van Martin met werken van andere componisten op gedichten van Rainer Maria Rilke. Ook bij deze dichter is de ingetogen introspectie nooit ver te zoeken. In het gedicht Was mich bewegt betoogt Rilke dat ideeën en creaties nooit gehaast mogen zijn, maar altijd de tijd moeten krijgen om tot volle wasdom te komen, alvorens ze het levenslicht zien – precies zoals Martin het zijn mis toestond.

Programma

Op het programma staan de volgende stukken:

  • Frank Martin – Messe a double choeur a cappella
  • Johanneke ter Stege en Hayo Boerema – Klankstad
  • Paul Hindemith – Six chansons
  • Morten Lauridsen – Les chansons des roses
  • Carlos Micháns – Herbst
  • Kees van Eersel – Was mich bewegt

Overige informatie

Het concert vindt plaats in de Bergkerk in Deventer (Bergkerkplein 1, 7411 EN, Deventer). Een routebeschrijving kunt u via deze link maken, parkeren kan in de nabij gelegen Boreelgarage of op de Verzetslaan. Meer informatie over het concert in Utrecht vindt u op de site van Decamerone.